زمان مطالعه: 6 دقیقه
شخصی هر چه کار میکرد و پول به دست میآورد تمام پولهایش را در بیابان در گودالی پنهان میکرد و هر روز به بیابان میرفت تا از آنها سر بزند، روزی یک نفر او را تعقیب کرد و از وجود سکهها در زیر خاک مطلع شد، یک روز مخفیانه به آنجا رفت و تمام پولهایی که آن شخص پنهان کرده بود را با خودش برد، روز بعد که آن شخص به آنجا رفته بود تا از داراییهایش خبر بگیرد متوجه شد که تمام دارایی اش را دزد برده و شروع کرد به ناله و زاری، در همین لحظه دوستی او را دید و گفت چه شده است چرا گریه میکنی؟ آن شخص تمام ماجرا را تعریف کرد و گفت تمام پولی که یک عمر به دست آورده بودم را بدون اینکه خرج کنم تمامش را اینجا پنهان کرده بودم که دزدی آمده و تمام دارایی ام را برده، آن دوست به او گفت گریه ندارد چند عدد سنگ پیدا کن و در خاک پنهان کن، وقتی تو از پولت هیچ استفادهای نمیکردی حالا چه فرقی میکند سنگ پنهان کنی یا سکه….
هر چیزی که ما در زندگی لازم داشته باشیم جزئی از نیاز ما است، یعنی هر آنچه که باید در اختیار داشته باشیم تا بتوانیم به ادامهی زندگی بپردازیم جزئی از نیازهای ما است. ما در زندگی خود با سه دسته از نیازها رو به رو هستیم، نیازهای غریزی یا ضروری، نیاز معنوی و نیازهای رفاهی. نیاز به آب، نیاز به غذا و نیاز به خواب جزء نیازهای غریزی ما هستند یعنی باید حتما به جسم ما آب و غذا و خواب کافی برسد در غیر اینصورت با مشکلات جسمی رو به رو میشویم. در کنار این نیازهای غریزی تمام ما باید نیازهای معنوی روح و روان خود را نیز برطرف کنیم در غیر اینصورت روح و روان ما بیمار خواهد بود یعنی نیاز داریم تا لحظاتی از روز خود را صرف ایجاد رابطه با یگانه معبود خود کنیم و همین طور نیاز داریم تا در زندگی ما عشق و محبت و احترام وجود داشته باشد، و باز در کنار نیازهای غریزی و نیازهای معنوی باید نیازهای رفاهی خودمان را هم تا حدودی تامین کنیم. اجازه دهید برای روشن شدن کامل بحث نیازها از یک مثال استفاده کنیم، خود من هر روز که از خواب بیدار میشوم نیاز به آب دارم برای آشامیدن و نظافت، نیاز دارم مقداری صبحانه، ناهار و شام بخورم تا انرژی لازم برای انجام دادن کارهایم را داشته باشم بعد از آن نیاز به لباسهای متفاوتی دارم برای رفتن به محل کار، مهمانی، عروسی و … هر روز بعد از برگشتن از محل کار نیاز دارم تا لحظاتی را صرف مناجات با پروردگارم کنم تا از تمام دغذغههایی که در طول روز داشتم فارغ شوم، نیاز دارم تا ساعاتی را صرف وقت گذارنی با خانوادهام کنم و از آنها عشق و محبت دریافت کنم، همین طور نیاز دارم کتابهایی را مطالعه کنم تا اطلاعات من بیشتر شود و در انتهای شب نیاز دارم به مدت 8 ساعت بخوابم تا خستگی از جسم و ذهنم خارج شود و نیاز دارم هرازگاهی برای تجدید روحیه به مسافرت بروم.
همانطور که گفتیم تک تک ما نیازهای متفاوتی داریم از نیازهای ضروری و ساده گرفته تا نیازهای معنوی و رفاهی. برای رفع نیازهای ضروری خود به چه چیزی نیاز داریم؟ برای رفع نیازهای ضروی خود مانند نیاز به آب نیاز، نیاز به غذا، نیاز به سرپناه باید چیزی به اسم پول داشته باشیم، بدون داشتن پول هیچ کسی حاضر نیست مقداری آب و غذا و یک منزل جهت سرپناه به ما بدهد، پس پول عامل اصلی رفع نیازهای ضروری ما است. برای رفع نیازهای معنوی هم باید ابتدا نیازهای ضروری ما تامین شده باشد وگرنه تا زمانی که جسم ما با کمبود آب و غذا مواجه باشد ناخودآگاه نمیتوانیم این نیازمان را تامین کنیم زیرا اولین گام برای خودشکوفا شدن برطرف سازی و اغنای نیازهای اولیه است، همانطور که گفته شده فقر دیوار به دیوار کفر است. خیلی طبیعی است که برای رفع نیازهای رفاهی هم باید صد در صد پول داشته باشیم تا زمانی که پول نداشته باشیم هوس مسافرت رفتن نخواهیم کرد. پس عامل اصلی رفع تمام نیازهای ما پول است.
همانطور که گفتیم برای رفع نیازهای خود باید پول داشته باشیم یعنی برای تامین تمام نیازهای خود باید هزینه پرداخت کنیم، این هزینه باید به شکل پول پرداخت شود و این پول از طریق داشتن شغل وارد زندگی ما میشود و هر کدام از ما بر اساس مهارت و شغلی که داریم درآمد متفاوتی دریافت میکنیم، مقدار پولی که ما به دست میآوریم در مقابل نیازهای بیشمار و متنوع ما قطعا کم خواهد بود چون انسان موجودی کمال طلب است و همواره تمایل دارد تا به بهترینها دست یابد.
برای اختصاص درآمد و پول محدود خود بین نیازهای نامحدود باید مدیریت کردن را بلد باشیم یعنی با داشتن یک ذهن اقتصادی میتوانیم راههای فراوانی برای مدیریت کردن هزینههایمان را پیدا کنیم به طوری که تمام نیازهای خود را پوشش دهیم، کاملا درست است که اگر احساس میکنیم که درآمدمان کافی نیست باید ابتدا به دنبال افزایش درآمد باشیم اما باید حواسمان باشد که یادگیری روشهای کاهش هزینههای زندگی نیز خیلی مهم است زیرا به ما کمک میکند تا طبق مقدار درآمدی که داریم همیشه پول بیشتری داخل جیب ما و در کارت بانکی ما بماند، در واقع یکی از راهها برای پولدارتر شدن کاهش هزینههای زندگی است اما منظور از کاهش هزینهها به هیچ عنوان رنج و آزار دادن و سخت گرفتن به خود نیست بلکه منظور اقتصادی رفتار کردن و کاهش هزینههای غیرضروری و به طور کلی نگه داشتن تعادل در زندگی است.
یکی از راههای کاهش هزینهها این است که کارت خرید خود را از کارت پسانداز خود جدا کنیم، چون وقتی تمام پول ما در کارت خرید ما باشد ناخودآگاه تمام پول خود را خرج میکنیم. حتما با لیست خرید به بازار برویم و طبق لیستمان خرید کنیم و کالاهایی که در لیست ما قرار ندارند را نخریم، در ضمن از مغازهها و فروشگاههایی خرید کنیم که تخفیف واقعی دارند یعنی قیمت مناسبتری نسبت به مغازههای دیگر داشته باشند، کالاهای ارزان و بیکیفیت هم به هیچ عنوان خریداری نکنیم چون در اینصورت مجبور به چند بار هزینه کردن میشویم. در منزل خود در مصرف گاز و برق و آب صرفه جویی کنیم و به اندازهی نیاز خود مصرف کنیم و از هدردادن آنها خودداری کنیم چرا که در قرآن هم خداوند فرموده است که اسراف کاران برادران شیطان هستند. اگر قصد داریم به سینما یا تئاتر و مکان های تفریحی دیگر بروم روزهایی را انتخاب کنیم که بلیط نیم بها باشد. سالی یکبار برای اطمینان از سلامتی خود و گرفتن جلوی هزینههای احتمالی بیشتر بیماری به چکاب برویم مثلا سالی یکبار به دندانپزشکی برویم تا دندانهایمان معاینه شود که اگر مشکل کوچکی دارند با هزینهی خیلی کمتری درمان شود. هنگام خرید هر چیزی ابتدا مطمئن شویم که واقعا یک نیاز است نه یک هیجان و وسوسه. برای خودمان و فرزندانمان قلکی بخریم و هر روز مقداری پول در آن بیندازیم، برای فرزندان خود با پول داخل قلکشان اسباب بازی مورد علاقهشان را بخریم این کار باعث میشود تا فرزندان ما هم از کودکی مفهوم پسانداز کردن را بیاموزند و یاد میگیرند اگر پولشان را مدیریت کنند میتوانند چیزهایی که دوست دارند را به دست آورند. میوهها و سبزیجات به اندازهی کافی و موردنیازمان بخریم حتی میتوانیم به جای کیلویی خریدن میوه، تعدادی بخریم یعنی کم بخریم ولی از تمام میوهها بخریم تا هم جلوی خراب شدن آنها را بگیریم و هم انواع ویتامین ها را دریافت کنیم، برای مسافرت رفتن زمانهایی را انتخاب کنیم که خلوت باشد زیرا هزینهی خدمات ما در این زمانها کمتر است، اگر فکر کنیم راههای بسیار زیاد دیگری به ذهن ما خطور خواهد کرد با داشتن یک ذهن اقتصادی میتوانیم هزینههای خود را مدیریت کنیم و پول بیشتری داشته باشیم، اگر شما مخاطب عزیز تمایل دارید تا ذهن اقتصادی خود را فعال کنید و از این طریق هزینههای زندگی خود را مدیریت کنید میتوانید از طریق تماس با شماره تلفن 09151678284 با تیم مشاورهی مالی و اقتصادی ما در ارتباط باشید، رسالت تیم ما کمک به انسانها برای یادگیری مدیریت مالی و افزایش درآمد و بهبود کیفیت زندگی میباشد.