زمان مطالعه: 6 دقیقه
تصور کنید به تازگی ارثی به مبلغ 100 میلیون تومان به شما رسیده است، خوب اکنون با این 100 میلیون خود چه میکنید؟ آیا تمام پولتان را صرف خرید یک سری کالاهای مصرفی میکنید؟ چه مقدار از پول خود را به خرید اختصاص میدهید؟ آیا تمام پولتان را جهت آینده نگری پس انداز میکنید؟ چه مقدار از پول خود را پس انداز میکنید؟ بله پول برای خرج کردن است، اصلا پول اختراع شده تا ما از آن برای خرید کالاها و خدمات استفاده کنیم و با به دست آوردن کالاها و خدمات به رفاه و مطلوبیتی برسیم. اما به نظر شما پول فقط و فقط برای خرج کردن است؟ پول دقیقا مشابه یک رباط است همانطور که یک رباط در خدمت ما انسانها قرار دارد و هر دستوری که به او بدهیم او بدون کم و کاست انجام میدهد، پول هم در خدمت ما انسانها است و این ما هستیم که باید به شکل صحیح از پولمان کار بکشیم و نهایت بهره را از پول خود ببریم، یعنی باید عاقلانه و هوشمندانه به پولمان دستور بدهیم که چه کاری را برای ما انجام دهد.
در این دنیا هیچ چیز رایگان و مجانی وجود ندارد، جز تعدادی از نعمت های خداوند مانند هوا، نور خورشید، نور ماه و …که از آغاز خلقت انسان در جهان وجود داشته اند و ما هم هر قدر که بخواهیم میتوانیم از آنها استفاده کنیم، به طور مثال میتوانیم به اندازهی ظرفیت شش های خود از هوا استفاده کنیم، یا اینکه میتوانیم همواره از نور خورشید استفاده کنیم. اما به جز نعمتهایی که خداوند از ابتدا برای ما آفریده است سایر چیزها پولی هستند و ما در صورتی قادر خواهیم بود از آنها استفاده کنیم که هزینهی آنها را پرداخت کنیم، یعنی در ازای دادن یک چیز، چیز دیگری را به دست میآوریم، اما در گذشته که هنوز چیزی به اسم پول خلق نشده بود مردم از مبادلهی کالا به کالا استفاده میکردند چون انسانها همواره به کالاهایی نیاز دارند و برای زنده ماندشان باید حتما یک سری کالاهای ضروری را به دست آوردند به همین دلیل در گذشته از مبادله استفاده میکردند یعنی کالایی که نیاز نداشتند را میدادند و در ازای آن کالای مورد نیازشان را دریافت میکردند، مثلا اگر شخصی به گندم نیاز داشت باید یک کالایی که نیاز نداشت را میداد و در مقابل آن گندم دریافت میکرد، پس به دلیل وجود نیازهایی که انسانها دارند در گذشته که پول ایجاد نشده بود از روشی به اسم مبادله استفاده میکردند یعنی هزینهی کالای مورد نیازشان را پرداخت میکردند اما به شکلی دیگر.
همانطور که گفته شد به خاطر نیازهای انسانها به یک سری کالاهای مختلف، در گذشته هم باید چیزی شبیه پول وجود میداشت تا مردم از آن به عنوان پرداخت هزینه استفاده میکردند اما چون هنوز پول اختراع نشده بود مردم از یک کالا به عنوان پرداخت هزینه استفاده میکردند، یعنی باید یک کالا میدادند تا میتوانستند یک کالای دیگری را به دست میآوردند. اما این روش مشکلاتی داشت، یکی از مشکلات این روش این بود که شخصی که کالایی را نیاز داشت باید به دنبال شخصی میگشت که آن کالا را داشته باشد و گذشته از آن باید آن شخصی که پیدا میکرد خواستار کالای او هم میبود، مثلا اگر شخصی خرما داشت و به گندم نیاز داشت مجبور بود به دنبال شخصی باشد که گندم داشته باشد و گذشته از آن باید شخصی که پیدا میکرد خواستار خرمای او نیز باشد و این یک کار بسیار مشکل و زمان بری بود، مشکل بعدی این بود که اکثر کالاهایی که وسیلهی مبادله بودند قابلیت ذخیره کردن نداشتند و در صورت ذخیره کردن فاسد میشدند و از بین میرفتند، پس یکی از مشکلات دیگر عدم ذخیره سازی دارایی بود. اما مشکل دیگر این بود که معیار مشخصی برای مبادله ها وجود نداشت مثلا شخصی که گندم نیاز داشت دقیقا نمیدانست که چه مقدار خرما باید بدهد و چه مقدار گندم باید دریافت کند چون معیار اندازهگیری وجود نداشت اما زمانی که پول اختراع شد تمام این مشکلات برطرف شدند.
طبق آنچه گفته شد پول امروزی سه وظیفه اصلی برعهده دارد، اولین وظیفهاش انجام مبادله است یعنی واسطهای است برای خرید و به دست آوردن یک کالا. وظیفهی دیگر پول ذخیره ارزش است یعنی اگر تمام کالاهایی که نیاز داریم را خریداری کردیم و پول اضافی داشتیم میتوانیم به راحتی مابقی پولمان را ذخیره کنیم بدون آنکه فاسد شود و از بین برود، اما وظیفهی دیگر پول معیار و واحد اندازهگیری است یعنی امروزه اگر یک عدد نان نیاز داریم به راحتی میدانیم که قیمت یک عدد نان چقدر است.
پول اختراع شد تا در خدمت ما انسانها باشد، باید سه کار اصلی برای ما انجام دهد یعنی ما باید از پولمان بخواهیم که کارهایی را برای ما انجام دهد، خوب این آقا یا خانم پول هر روز به وظیفهی اصلی اش که واسطه ای برای خرید کالاها و خدمات است پایبند است و به آن عمل میکند، همین طور هر روز به وظیفهی دیگرش هم که معیار اندازهگیری است عمل میکند، اما آیا وظیفهی سومش که ذخیره ارزش است را به درستی انجام میدهد؟ باید بگویم پول در واقع شبیه یک رباط است، یکی رباطی که ما هر دستوری به او بدهیم او هم اطاعت میکند پس اگر سومین وظیفهاش را به درستی انجام نمیدهد اشکال از ما است که به او دستور نمیدهیم تا برایمان ذخیره ارزش کند. به عبارتی ما باید از پولمان بخواهیم که هر سه وظیفهاش را انجام دهد. تا ما از او نخواهیم او عقل و فهم و شعور ندارد که باید چکار کند و اگر فقط از او بخواهیم که برای ما کالا بخرد او هم تنها همین کار را برای ما انجام خواهد داد، پس این ما هستیم که باید افسار پول خود را به دست گیریم و کنترلش کنیم.
از شما میخواهم کمی فکر کنید که با پول خود چه میکنید، فکر کنید که چقدر پسانداز دارید؟ اصلا پسانداز دارید یا نه؟ چه مقدار دارایی های پولی مانند خانه، ماشین، طلا، زمین، سهام و… دارید؟ چه مقدار قرض و بدهی دارید؟ چه مقدار از پول خود را صرف خرید میکنید و چه مقدار را پسانداز میکنید؟ چه مقدار از پول خود را صرف سرمایهگذاری میکنید؟ کسی که بلد باشد چه مقدار پولش را به خرید اختصاص دهد، چه مقدار پولش را صرف پسانداز کند، چه مقدار از پولش را به سرمایهگذاری در بازارهای مالی اختصاص دهد و چه مقدار از پولش را به خرید یک سری داراییها مانند خانه، ماشین، طلا، زمین اختصاص دهد، شخصی است که افسار پولش را به درستی در دست گرفته است و در نهایت با آرامش میتواند به موفقیت های مالی برسد. برای رسیدن به موفقیتهای مالی باید بلد باشیم افسار پولمان را به درستی در دست بگیریم و اسب پولمان را مدیریت کنیم تا در راه درست حرکت کند. حالا که با یک دید روشن به پول نگاه کردیم و درک کردیم که پول در خدمت ما قرار دارد و ما فقط کافی است به او دستور دهیم تا اوهم به بهترین شکل ممکن آن را انجام دهد و اگر به او دستور ندهیم که چکار کند مانند یک اسب افسار گریخته معلوم نیست به کجا خواهد رفت و معلوم نیست چه خواهد کرد، اگر شما تمایل دارید از این پس افسار پولتان را در دست بگیرید و هوشمندانه او را رام خود کنید تا به موفقیت در امور مالی و اقتصادی خود برسید، میتوانید از طریق تماس با شماره تلفن 09151678284 با تیم مشاوره اقتصادی ما در ارتباط باشید، هدف ما ارتقاء سطح دانش شما و بهبود وضعیت مالی و اقتصادی شما مخاطبان عزیز میباشد.