زمان مطالعه: 6 دقیقه
از شما مخاطب عزیز میخواهم تا کمی فکر کنید به این موضوع که چطور یک پزشک متخصص مغز و اعصاب توانسته بیماران زیادی داشته باشد، به طوری که افراد تلاش میکنند تا وقت ویزیت از او دریافت کنند چرا به این مرتبه رسیده است؟ یا یک استاد ریاضی که در دانشگاه همهی دانشجویان تلاش میکنند تا در کلاس او ثبت نام کنند چطور به این مرحله رسیده است؟ و همین طور یک فرد چرا از نظر مالی یک زندگی عالی و مرفهای را دارد و از امکانات مالی زیادی در زندگی اش بهره مند است؟ اگر کمی فکر کنیم متوجه میشویم که یک چیزی در وجود آن پزشک متخصص، آن استاد ریاضی، آن شخص ثروتمند وجود دارد که باعث شده است خاص و منحصربه فرد شوند، چیزی به اسم دانش در وجودشان قرار دارد یک دانش عالی که آنها را خاص کرده است. در بدن تک تک ما انسانها عقل وجود دارد اما دانش خود به خود درون آن ایجاد نمیشود، یعنی اینطور نیست که یک جا بنشینیم و عقل ما پر از دانش شود، بلکه باید دانشها را از یک راهی وارد عقل خود کنیم، این راه ورود دانش به عقل چیزی جز یادگیری و آموزش دیدن نیست و اگر این راه ورود باز نشود و دانشی وارد عقل ما نشود هیچگاه ما نمیتوانیم خاص و نمونه شویم و به موفقیت هم نخواهیم رسید.
برای توضیح رابطهی بین اقتصاد و دانش لازم است ابتدا به مفهوم اقتصاد و مفهوم دانش بپردازیم تا بتوانیم به رابطهی بین این دو پی ببریم، اقتصاد علم چگونگی تقسیم منابع کمیاب و محدود بین نیازها و خواسته های نامحدود میباشد، یعنی اقتصاد به ما کمک میکند تا در شرایطی که منابع محدود هستند بتوانیم انتخاب های درستی داشته باشیم. به طور مثال زمانی که ما با کمبود درآمد مواجه هستیم و پول محدودی داریم باید از علم اقتصاد استفاده کنیم تا بتوانیم آن درآمد محدودمان را به نیازهای مختلفمان اختصاص دهیم، زیرا ما انسان ها نیازهای زیادی در زندگی داریم مانند نیاز به پوشاک، نیاز به موادغذایی، نیاز به مسکن، نیاز به تفریح و….که برای تامین تمام این نیازها باید پول داشته باشیم و فقط با پول است که میتوانیم آنها را به دست آوریم. در این شرایط اقتصاد میگوید چگونه تصمیم گیری کنیم یعنی چه کار کنیم که پولمان را الکی و بیهوده هدر ندهیم و نهایت استفاده را از همان پولمان ببریم، در اینجا اقتصاد به ما میگوید اول نیازهای واجب و ضروری خود را مشخص کنیم و یک لیستی از نیازهایمان را تهیه کنیم و بر اساس همان لیست رفتار کنیم یعنی اول نیازهای واجبمان را پوشش دهیم و نیازهای غیرضروری را در انتهای لیست قرار دهیم، پس به طور کلی اقتصاد کمک میکند تا همیشه در شرایطی که با کمیابی ها رو به رو هستیم بتوانیم بهترین تصمیم گیری ها و انتخاب ها را داشته باشیم.
دانش به معنای شناخت و یا معرفت است، یعنی زمانی که ما تلاش میکنیم تا از طریق آموزش، یادگیری و یا تجربه نسبت به موضوعی به آگاهی برسیم و شناخت پیدا کنیم به دانش دست پیدا کردهایم، به طور ساده دانش به معنی یادگیری آنچه نمیدانیم است و مجموعه ایی از دانستی ها است که انسان برای زندگی خود از آنها استفاده میکند، هدف تمام پژوهشگران، دانشمندان و محققان این است که خلق دانش کنند، دانش ما انسان ها را آگاه میسازد و باعث میشود تا یک زندگی بهتری داشته باشیم. در زمان های قدیم دانش بشر بسیار محدود بود، اما به تدریج و با گذشت زمان دانستنی های بشر گسترش پیدا کردند به طور مثال در زمان نه چندان دور ما حتی به چیزی به اسم اینترنت فکر هم نمیکردیم اما امروزه نحوهی استفاده از اینترنت را همهی ما بلد هستیم به طوری که بدون آن حتی یک روز هم نمیتوانیم کارهایمان را انجام دهیم.
طبق توضیح مختصری که از علم اقتصاد و دانش ارائه شد به نظر شما چه رابطهای بین این دو وجود دارد؟ زمانی که شما برای مدیریت بودجه و پولتان برنامه ریزی میکنید و یک لیست خرید تهیه میکنید، بر چه اساسی این کار را انجام دادهاید؟ چرا بعضی از افراد از این راه ساده و مهم استفاده میکنند و در نهایت اقتصادی رفتار میکنند و به سطح درآمدی بهتری میرسند ، اما چرا بعضی از افراد از این راه ساده و مهم در زندگی خود استفاده نمیکنند و در نهایت نمیتوانند درآمد و خرج کردنشان را مدیریت کنند، خوب قطعا اختلاف بین این دو دسته افراد در داشتن دانش است، یعنی کسی که دانش رفتار اقتصادی را یاد گرفته است و آموزش دیده است میتواند به وسیلهی همان دانشی که در ذهنش جا داده است رفتارهای اقتصادی درستی را انجام دهد، یعنی آموزش و یادگیری چیزی به اسم دانش در ذهن ما ایجاد میکند و ما در موقعیت های مختلف زندگی میتوانیم به راحتی از آن دانشها استفاده کنیم. زمانی که ما یک سری از مفاهیم و راهکارهای اقتصادی را یاد میگیریم در ذهن خود خلق دانش میکنیم و در مواقع لزوم میتوانیم از دانشهایی که در ذهنمان ذخیره کردهایم استفاده کنیم. بنابراین یک فرد هنگامی اقتصادی رفتار خواهد کرد که منبعی از دانش اقتصادی را در خودش ایجاد کرده باشد یعنی اینکه یادگیری و آموزش اقتصاد و راهکارهای اقتصادی پیش نیاز اقتصادی رفتار کردن است. پس بدون داشتن دانش و شناخت علوم اقتصاد هرگز نمیشود اقتصادی رفتار کرد.
قصد دارم از یک مثال استفاده کنم تا موضوع روشنتر شود، یک سرمایهگذار موفق در بازار مالی بورس به این دلیل به موفقیت رسیده است که با دانش و شناخت و آگاهی وارد این بازار مالی شده است و چون دانش کافی را دارد هر روز به سودهای بیشتری میرسد، اما زمانی که یک شخص کاملا معمولی که هیچ شناختی از مفاهیم ابتدایی بورس ندارد وارد این بازار شود خوب قطعا با شکست مواجه میشود. متاسفانه اکثر مردم فقط به دنبال سودآوری هستند و اصلا به کسب دانش و یادگیری فکر هم نمیکنند اما هرگز نمیشود بدون دانش به موفقیت رسید. یک پزشک چون دانش دارد حق این را دارد که برای بیمارانش دارو تجویز کند، یک نقشه کش ساختمان چون دانش دارد حق این را دارد که نقشه کشی خانه ای را انجام دهد و همین طور یک مشاور کسب و کار چون دانش دارد حق دارد که به صاحبان مشاغل مشاوره دهد و نیز یک معلم و مدرس در صورت داشتن دانش حق تدریس دارد، خلاصه هر کدام از این افراد اگر دانش نداشته باشند اصلا هیچ گونه حقی ندارند که کار کنند و به دیگران مشاوره دهند. پس پیش نیاز هر کاری داشتن دانش است.
طبق آنچه گفته شد اقتصادی رفتار کردن و بهترین تصمیمات را گرفتن نیازمند داشتن دانش اقتصادی است، همانطور که یک پزشک متخصص به خاطر داشتن دانش تخصصی اش توانسته به موفقیت برسد یک فردی که اکنون در زمینهی مالی و اقتصادی توانسته به موفقیت برسد هم به دلیل داشتن دانش تخصصی اقتصادی اش بوده است. پس اگر ما تلاش کنیم تا در ذهنمان که جایگاه انواع دانشها است دانش مالی را جای دهیم و هوش مالی را بیاموزیم، قطعا قادر میشویم تا از راههای مختلف مدیریت بودجه و درآمد، راههای درست پس انداز کردن، بهترین راههای سرمایه گذاری و همین طور هیجانی رفتار نکردن در موقعیت های بحرانی آگاه شویم و در نهایت رفتارمان کاملا اقتصادی خواهد شد، اگر شما مخاطب عزیز تمایل دارید تا خودتان را به دانش مالی و هوش مالی مجهز کنید تا به موقعیت های خوب مالی و اقتصادی دست یابید، میتوانید از طریق تماس با شماره تلفن 09151678284 از مشاورهای تیم اقتصادی ما بهرهمند شوید.