چرا عدهای از افراد با سرمایههای زیاد وارد بازار بورس میشوند و در آخر با کلی ضرر و زیان از آن خارج میشوند؟ به نظر شما دلیل این اتفاق چیست؟ درست است که ذات بازارهای مالی داشتن نوسان و فراز و فرودهایی است که دارند اما چرا عدهایی در همین شرایط نوسانی هم کسب سود میکنند؟ باید بگوییم شرط اصلی و اساسی ورود به بازارهای مالی مختلف داشتن علم و دانش و آگاهی لازم است، متاسفانه عدهای از افراد بدون داشتن دانش و آگاهی و فقط به منظور کسب سود و منفعت وارد یک سری بازارهای مالی میشوند و در نهایت متحمل ضررهایی میشوند، باید بدانیم که اگر مازاد درآمدی داریم فقط مجبور نیستیم که آن را در بازار بورس بیاوریم و به صورت مستقیم اقدام به خرید و فروش سهام کنیم، در صورتی ما باید به خودمان اجازه ورود مستقیم به بازار بورس را بدهیم که دانش و تخصص لازم را داشته باشیم در غیر اینصورت باید روش دیگری را برای سرمایهگذاری مازاد درآمد خود انتخاب کنیم که یکی از روشهای سرمایهگذاری این است که مازاد درآمد خود را به صورت غیر مستقیم وارد بازار بورس کنیم، اما منظور از سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس که ریسک بسیار کمتری نسبت به سرمایهگذاری مستقیم در بورس را دارد چیست؟
در گذشتههای بسیار دور که راههای سرمایه گذاری مثل امروزه زیاد نبود انسانها در تلاش بودند تا اموالشان را از خطر حفظ کنند مثلا اموالشان را در زیر خاک دفن میکردند تا از دست دزدها در امان باشد یعنی هوشمندانه رفتار میکردند. اما امروزه راههای سرمایهگذاری زیادی وجود دارند که معمول ترین آنها سرمایه گذاری در بانکها در قالب سپرده کوتاهمدت یا بلندمدت میباشد، در این روش در ازائ پولی که مشتری سپردهگذاری میکند مقداری سود به او تعلق میگیرد. از گذشته تا امروز مردم بازار مسکن را به عنوان یک بازار برای سرمایه گذاری شناختهاند و میتواند یک سرمایه گذاری خوب باشد. یا سرمایهگذاری بر روی طلا و سکه و دلار میتواند صورت گیرد، البته سرمایهگذاری بر روی دلار به دلیل نوسانات قیمت بازاری با ریسک بالا میباشد یا سرمایهگذاری در بازار سرمایه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم که در روش مستقیم سرمایهگذار شخصا وارد معاملات بورس میشود و اقدام به خرید و فروش سهام میکند که این روش نیازمند آگاهی و دانش و آموزش میباشد و اگر کسی بدون مهارت وارد این بازار شود شاید سرمایه اولیه اش را هم از دست بدهد، بسیاری از افراد به دلایل مختلفی مانند کمبود وقت یا نداشتن اطلاعات کافی در مورد فرصتهای سرمایهگذاری موجود به تنها گزینهای که برای پسانداز پول خود فکر میکنند بانک است در نتیجه فرصت کسب بازدههای بیشتر را از دست میدهند یکی از ابزارهایی که این فرصت را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد صندوقهای سرمایهگذاری است، این صندوقها برای افرادی که قصد دارند به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایهگذاری کنند یا اینکه زمان و اطلاعات کافی برای سرمایهگذاری در بورس را ندارند مناسب است با این کار سرمایهگذار امکان دستیابی به بازدهی بالاتر از سود بانکی را به دست خواهد آورد، در یک تقسیمبندی کلی انواع سرمایهگذاری در بورس در دو دسته سرمایهگذاری مستقیم و سرمایهگذاری غیرمستقیم قرار میگیرند، سرمایهگذاری مستقیم یعنی اینکه شخص سرمایهگذار با استفاده از روشهای مختلف تحلیلی مانند تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و تابلوخوانی سهام مناسب را شناسایی کرده و اقدام به خرید و فروش آن میکند و سرمایهگذاری غیرمستقیم نیز به معنای سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری است.
همانطور که گفتیم همهی ما تمایل داریم تا پولی که به دست میآوریم را در بازاری سرمایهگذاری کنیم تا بتوانیم بازدهایی بیش از نگهداری پول نقد به دست آوریم و هدف از ایجاد بازارهای مالی نیز کسب سود بوده است، هر بازار مالی همانطور که سود و منفعتی را به سرمایهگذار میدهد ریسک هم دارد و این سرمایهگذار است که باید قادر باشد ریسک و سرمایهگذاریش را مدیریت کند تا بیشترین سود و کمترین ضرر را متحمل شود اما اگر سرمایهگذاری به دنبال این است تا ریسکش را به حداقل برساند میتواند از صندوقهای سرمایهگذاری مختلف استفاده کند که یکی از این صندوقهای سرمایهگذاری، صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله یا همان ETF میتواند گزینهی خوبی باشد.
فعالیت اصلی این صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق بهادار یا داراییهای فیزیکی است که به عنوان دارایی پایه صندوق در نظر گرفته میشود، عملکرد این صندوقها به عملکرد دارایی پشتوانه آن بستگی دارد، میتوان گفت مهمترین ویژگی این صندوقها داد و ستدپذیری واحدهای سرمایهگذاری آنها در بازار سرمایه است، به اینصورت که معامله واحدهای این نوع از صندوقها به شیوه معاملات سهام عادی در سامانه معاملاتی بازار فرابورس ایران صورت میپذیرد، ETF به سه دسته سرمایهگذاری در سهام، سرمایهگذاری مختلط و سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت تقسیمبندی میشود تفاوت این سه نوع علاوه بر استراتژی معاملاتی آنها، در کارمزد خرید و فروش آنها است.
اولین مزیت این صندوق این است که واحدهای سرمایهگذاری آنها به آسانی و به صورت آنلاین قابل معامله هستند این قابلیت از بزرگترین مزیت این نوع از صندوقها است که آنها را قابل رقابت با سرمایه گذاری در بازار سهام کرده است و همچنین زمان بازپرداخت مبلغ فروش این واحدها حداکثر ظرف مدت ۳ روز به حساب مشتری انتقال می یابد، بنابراین آنها نقدشوندگی بهتری نسبت به نوع غیرقابل معامله خود را دارند. درETF میزان NAV هر دو دقیقه محاسبه میشود و برای خرید آنلاین و محاسبه قیمت هر واحد مشکلی وجود ندارد. طبق قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید به منظور تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی خرید و فروش واحدهای سرمایهگذاری ETF معاف از مالیات است. سرمایهگذاران برای معامله واحدهای آنها نیازی به منتظر ماندن در صف خرید و یا صف فروش ندارند و به صورت آنی قابل معامله هستند. در این صندوق شفافیت وجود دارد که وجود شفافیت هم احتمال تقلب و یا سوءاستفاده از طرف مدیران صندوق را کاهش میدهد و اینکه هزینههای عملیاتی صندوق بورسی نسبت به صندوق سرمایهگذاران غیرقابل معامله کمتر است.
در تمام بازارهای مالی معایب و محدودیتهایی وجود دارد که سرمایهگذار باید آنها را بسنجد و بعد با توجه به روحیات خودش ببیند مزایای آن بازار به محدودیتهایش میچربد یا نه؟ امکان خرید و فروش لحظهای در بورس همانطور که میتواند به عنوان مزیت این نوع صندوقها مطرح شود اما در شرایطی میتواند برای سرمایهگذاران نوپا که کمتر توانایی کنترل هیجانات خود را دارند زیانآور باشد، چون برای دستیابی به بازدهی مطلوب نیاز به صرف زمان مناسب است اما فرد تازهکار شاید کند بودن و یا ضرر کوتاهمدت احتمالی را نتوانند تحمل کند و با ضرر سرمایه خود را خارج کند، همانطور که میدانیم همهی روشهای سرمایهگذاری نقاط قوت و نقاط ضعف مخصوص به خودشان را دارند که سرمایهگذار باید با توجه به شناختی که از روحیات خودش و بازارهای مالی دارد وارد دنیای سرمایهگذاری شود، اگر شما هم دوست دارید با توجه به روحیات خود سرمایهگذاری درستی را انتخاب کنید میتوانید از طریق تماس با شماره تلفن09151678284 با مشاور امور اقتصادی و مالی ما که دارای تجربه و سابقهی کاری در بازارهای مالی هستند در تماس باشید، هدف ما آگاهی بیشتر شما است.