در این جهان پهناوری که خداوند خلق کرده است کشورهای زیادی جای گرفتهاند و هر کشور زبان مختص خودش را دارد، فرهنگ خاص خودش را دارد، یک کشور ممکن است دینش اسلام باشد و مردمانش مسلمان باشند و یک کشور دیگر ممکن است دین متفاوتی داشته باشد و همینطور آداب و رسوم هر کشور با کشور دیگر نیز بسیار متفاوت است، حتی مردم یک کشور با کشور دیگر از نظر ویژگیهای ظاهری بسیار متفاوت هستند، با این همه تفاوت که بین کشورهای مختلف وجود دارد اما تمام کشورها یک قسمت مشترک دارند و آن اعتقاد به امر تولید است یعنی چرخ اقتصاد تمام کشورهای مختلف با تولید میچرخد پس تمام کشورها باید کالاها و خدماتی را تولید کنند تا اقتصادشان شکوفا شود و خوب هر چه یک کشور در تولید کالاها و خدمات مختلف توانمندتر باشد قطعا به رشد بیشتری دست خواهد یافت زیرا اگر یک کشور این توان را داشته باشد که علاوه بر تامین کالاهای باکیفیت و موردنیاز مردم کشور خودش کالاهای باکیفیت و خوبی را به کشورهای دیگر هم صادر کند درآمد ملی کشور افزایش خواهد یافت، اما چطور یک کشور میتواند کالاهای با کیفیتی را تولید کند؟ همانطور که میدانیم برای تولید یک کالا، تولیدکنندگان باید هزینههایی را بپردازند، چطور تولیدکنندگان میتوانند این هزینهها را پوشش دهند؟
شاید ذهن شما درگیر باشد که در هر کشوری چه میگذرد؟ شاید با خود بگویید اقتصاد یک کشور چگونه اداره میشود؟ قصد داریم در این مقاله کمی شما را با اقتصاد و انواع آن آشنا کنیم، ابتدا لازم است که بگوییم اقتصاد به چه معنا است؟ ما انسان ها همیشه نیازهای نامحدودی داریم و ناخودآگاه طالب بهترین ها هستیم، یعنی اینکه مشتاق و خواستار بهترین ها و زیباترین ها هستیم و دوست داریم نیازهای فراوانمان را به بهترین شکل برآورده سازیم، اما در دنیایی که زندگی می کنیم برای رسیدن به خواستهها و آرزوهایمان محدودیت داریم و مجبور به انتخاب هستیم چون برای به دست آوردن هر چیزی باید هزینهی آن را بپردازیم و هیچ چیزی را مجانی و رایگان به ما نمی دهند. حالا جایگاه اقتصاد در زندگیمان را بهتر می توانیم درک کنیم و متوجه میشویم ما در زندگی شخصی خود باید اقتصادانه رفتار کنیم زیرا اقتصاد با در نظر گرفتن محدودیت ها در انتخاب های مختلف به ما کمک می کند و می گوید بین چندین انتخاب کدام یک بهترین گزینه می باشد و کمک میکند تا ما بهترین انتخابها را داشته باشیم، هر کشوری هم برای اینکه بتواند طبق محدودیتها بهترین انتخابها را داشته باشد باید از علم اقتصاد استفاده کند. خوب حال میرویم سراغ اینکه در اقتصاد کشورها چه میگذرد، اقتصاد هر کشوری از دو قسمت تشکیل شده است، یکی بازار واقعی و یکی بازار مالی. اما بازار واقعی یعنی چه؟ بازار مالی یعنی چه؟
بازار واقعی بخشی از اقتصاد است که در آن کالاهای مختلف تولید و عرضه میشوند، همانطور که برای همهی ما واضح و روشن است بخش تولید از دو بازار تشکیل شده است یکی بازار نیروی کار و یکی هم بازار کالا است، یعنی چی؟ یعنی اینکه برای ساخته شدن یک کالا باید اولا تولیدکنندگانی وجود داشته باشند که تصمیم به تولید کردن محصول گرفتهاند حالا این تولیدکنندگان برای اینکه بتوانند محصول یا کالایی را تولید کنند حتما به نیروی کار نیاز دارند، پس الان متوجه شدیم که تک تک کالاها و محصولات موردنیاز ما مانند انواع خوراکیها، انواع پوشاک، انواع لوازم برقی و….در بخشی از اقتصاد به نام اقتصاد واقعی ساخته میشوند، جایی که تولیدکنندگان مختلف نیروی کار استخدام میکنند و محصول موردنیاز ما را تولید میکنند، این بخش از اقتصاد بسیار مهم است زیرا باعث رشد و شکوفایی اقتصاد کشور میشود، از شما مخاطب عزیز میخواهیم کمی فکر کنید که گذشته از این بخش اقتصاد که کالا و خدماتی را تولیدمیکند دیگر چه بخشهایی در کشور وجود دارند؟ آیا زمانی که شما از منزل خود خارج میشوید در محیط اطرافتان هر آنچه که به چشم شما میخورد فقط بخشهای تولیدی هستند یا خیر؟
قطعا در یک کشور فقط بخش تولیدی یا همان بخش واقعی وجود ندارد، به عبارتی یک بخش تولیدی به تنهایی قدرت شکوفایی اقتصادی را ندارد بلکه بخش دیگری به نام بازار مالی نیز باید وجود داشته باشد، بازار مالی وظیفهی حساس و مهم تجهیز منابع مالی و سرمایهای را بر عهده دارد مانند بانکها و موسسات مالی مختلف، در واقع این بخش منابع مالی را در جامعه جمعآوری میکند و به سمت بازار واقعی هدایت میکند به عبارتی ساده در این بازار پول موردنیاز برای فعالیتهای تولیدی در بازار واقعی فراهم میشود، این بخش از بازار باعث تقویت بازار واقعی میشود و با تامین مالی به تولیدکنندگان کمک میکند تا محصول بیشتری را تولیدکنند.
همانطور که گفتیم بازار مالی هدف اصلیاش تامین مالی بازار واقعی است، به نظر شما آیا تنها بانک ها جزء بازارهای مالی هستند؟ باید بگوییم که بازار مالی خود از انواع مختلفی تشکیل شده است یک قسمت از آن بانکهای دولتی، بانکهای خصوصی و موسسات مالی و اعتباری و صرافی هایی مختلف هستند، بانکهای مختلف به اینصورت برای بازار واقعی تامین مالی میکنند که سپردهگذاریهای بلندمدت اشخاص را به صورت وام به تولیدکنندگان میدهند و تولیدکنندگان از این طریق، پول لازم برای فرآیند تولید محصول خود را تامین میکنند. یک بخش دیگر از این بازار سازمان بورس و اوراق بهادار و همینطور کارگزاریها است که روش تامین مالی برای تولیدکنندگان در بازار بورس به اینصورت است که تولیدکنندگان وارد بورس میشوند و سهام خود را به فروش می رسانند و اشخاصی که تمایل داشته باشند سرمایه خود را به صورت خرید سهام آن شرکت تولیدی وارد بورس میکنند و آن تولیدکننده هم از طریق این پول تامین مالی میکند و چرخهی تولیدش را سر و سامان میدهد و اما یک بخش دیگر بازار مالی شرکتهای بیمه دولتی و شرکتهای بیمه خصوصی و نمایندگیهای بیمه میباشند در این بازار هم اشخاص سرمایه خود را به دریافت بیمه اختصاص می دهند و از این راه پول به دست تولیدکنندگان مختلف میرسد و تامین مالی میکنند. در کل بازار مالی جایی است که هم تولیدکنندگان مختلف برای تولید محصول خود تامین مالی میکنند و هم اشخاصی که در این بازارها سرمایهگذاری میکنند میتوانند سودهایی را دریافت کنند پس بازارهای مالی مختلف باید در کنار بازار واقعی حتما حضور داشته باشند.
همانطور که گفته شد دو بخش مهم هر اقتصادی بخش بازار واقعی و بخش بازار مالی میباشد و بخش مالی مهمترین نقش را در تامین مالی واحدهای تولیدی برعهده دارد، اما باید بدانیم که ترکیب و سهم بازارهای مالی در کشورهای مختلف متفاوت است اگر در یک سیستم بیشترین تامین مالی از طریق بانک صورت گیرد آن نظام مالی بانک محور است و اگر بخش عمدهای از تامین مالی توسط بازار سرمایه صورت گیرد آن نظام تامین مالی بازار محور است. پس بازار مالی محیطی خوب برای سرمایهگذاران میباشد به طوری که افرادی که مازاد درآمد دارند میتوانند با اختصاص مازاد درآمد خود در این بازارها هم به تولید کشور کمک کنند و هم سود سرمایهگذاری خود را دریافت کنند، اگر شما مخاطب عزیز تمایل دارید تا بیشتر در مورد انواع بازارها خصوصا بازارهای مالی مختلف بدانید تا راحتتر و مطمئنتر سرمایهگذاری کنید، میتوانید از طریق شماره تلفن 09151678284 با کارشناس علوم اقتصادی و مشاور اقتصادی و مالی با تجربهی ما در ارتباط باشید.