6
در اطراف ما افراد زیادی هستند که اقدام به سرمایه گذاری کرده اند یا شاید خود ما هم در جایی سرمایه گذاری کرده باشیم. اما این افراد چطور توانسته اند که سرمایه گذاری کنند و چطور توانسته اند تا از سرمایه گذاریشان کاملا راضی باشند؟ آیا سرمایه گذاری کردن فقط مختص ثروتمندان است؟ باید بگوییم اولا هر فردی با هر سطح درآمدی می تواند سرمایه گذاری کند، کسی که ثروتمند است با پول زیاد و به راحتی سرمایه گذاری می کند اما شخصی که اوضاع مالی متوسطی دارد هم می تواند با مبلغی کم سرمایه گذاری را شروع کند، خوب حالا شاید بگویید هزینه های زندگی امان نمی دهند چه برسد به سرمایه گذاری. کاملا حق با شماست اما پس نقش مدیریت در زندگی چیست؟ آیا چون وضع مالی خوبی نداریم باید وضعیتمان را بپذیریم؟ مدیریت به ما کمک می کند که خودمان را از فقر نجات دهیم، کمک می کند تا هزینه هایمان را به درستی مدیریت کنیم، کمک می کند تا به مرور و با گذشت زمان کاری کنیم تا علاوه بر تامین نیازها و هزینه های زندگی مقداری از درآمدمان را پس انداز و سرمایه گذاری کنیم. پس اگر بتوانیم با مقداری کم سرمایه گذاری موفقی داشته باشیم روز به روز ثروت ما بیشتر خواهد شد اما قبل از اقدام به سرمایه گذاری باید یک مقدار از پس اندازمان را صرف آموزش و توانمند شدن خودمان کنیم تا با دانش و آگاهی و مهارت که شرط اصلی موفقیت در سرمایه گذاری است اقدام به سرمایه گذاری کنیم.
اگر از کل درآمدی که داریم تمام هزینه های مختلف زندگیمان را کم کنیم آن مقدار پولی که برایمان باقی می ماند مازاد درآمدمان خواهد بود به طور مثال اگر دو میلیون تومان درآمد داشته باشیم و تمام هزینه هایمان که یک میلیون تومان است را کم کنیم مبلغ یک میلیون تومان مازاد درآمد خواهیم داشت، حالا اگر هیچ گونه بدهی نداشته باشیم، می توانیم با این مازاد درآمد خود اقدام به سرمایه گذاری کنیم. سرمایه گذاری یعنی برای پولمان برنامه یزی کنیم و از مصرف حال چشم پوشی کنیم تا در آینده پول بیشتری کسب کنیم. پس اگر ما برای مازاد درآمدمان برنامه ریزی کنیم تا این مازاد درآمد خود را به منظور کسب سود به فعالیتی اختصاص دهیم که سودآور باشد اقدام به سرمایه گذاری کرده ایم، به طور مثال با مازاد درآمد خود می توانیم یک کسب و کار سودآور ایجاد کنیم که در اینصورت سرمایه گذاری کرده ایم و همین طور سرمایه گذاری می تواند به معنای خرید یک دارایی مالی باشد که در آینده انتظار داریم قیمتش افزایش یابد و با فروش آن دارایی به قیمت بالاتر در آینده از آن افزایش قیمت بهره مند شویم و سود خوبی به دست آوریم. هدف از سرمایه گذاری افزایش سرمایه فعلی و بهره مندی از منافع آینده می باشد. در صورتی که از درآمد ثابت خود قادر هستیم مقداری را در حوزه ای مشخص، سرمایه گذاری کنیم باید حتما این کار را انجام دهیم و هیچ گاه به یک منبع درآمد اکتفا نکنیم بلکه باید سرمایه گذاری کنیم تا منبع درآمد دیگری را نیز برای خودمان ایجاد کنیم و با مازاد درآمدمان کسب درآمد کنیم و از پولمان استفاده کنیم.
در گذشته های بسیار دور که راه های سرمایه گذاری مثل امروزه زیاد نبود انسان ها در تلاش بودند تا اموالشان را از خطر حفظ کنند مثلا اموالشان را در زیر خاک دفن می کردند تا از دست دزدها در امان باشد یعنی هوشمندانه رفتار می کردند. اما امروزه راه های سرمایه گذاری زیادی وجود دارند که معمول ترین آنها سرمایه گذاری در بانک ها در قالب سپرده کوتاه مدت یا بلندمدت می باشد و در ازائ پولی که مشتری سپرده گذاری می کند مقداری سود به او تعلق می گیرد. از گذشته تا امروز مردم بازار مسکن را به عنوان یک بازار برای سرمایه گذاری شناخته اند و می تواند یک سرمایه گذاری خوب باشد. یا سرمایه گذاری بر روی طلا و سکه و دلار می تواند صورت گیرد، البته سرمایه گذاری بر روی دلار به دلیل نوسانات قیمت بازاری با ریسک بالا می باشد یا سرمایه گذاری در بازار سرمایه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم که در روش مستقیم سرمایه گذار شخصا وارد معاملات بورس می شود و اقدام به خرید و فروش سهام می کند که این روش نیازمند آگاهی و دانش و آموزش می باشد و اگر کسی بدون مهارت وارد این بازار شود شاید سرمایه اولیه اش را هم از دست بدهد. مهمترین و اصلی ترین نکته در ارتباط با سرمایه گذاری آموزش سرمایه گذاری است و بدون آموزش و دانش لازم نباید وارد هیچ بازاری شد چون قطعا اگر بدون داشتن اطلاعات و دانش بازاری خاص وارد آن بازار شویم ضرر بسیار سنگینی به خودمان خواهیم زد پس قبل از سرمایه گذاری در بازارهای مختلف مالی باید در ابتدا دانش و اطلاعات خود را در مورد بازار هدف بالا ببریم و آموزش های لازم را حتما یاد بگیریم و اصلی بعدی که بسیار مهم است این است که باید بین بازارهای مختلفی که برای سرمایه گذاری وجود دارند مطمئن ترین آنها و سودآور ترین آن ها را با توجه به دانشی که داریم را انتخاب کنیم یعنی بین گزینه های سرمایه گذاری، پربازده ترین آن ها را با توجه به شرایط اقتصادی موجود انتخاب کنیم.
پس انداز همیشه به شکل پول نقد یا حساب بانکی نیست بلکه می تواند کالا یا وسیله ای باشد که در آینده بتوانیم از آن استفاده کنیم. پس انداز نوعی آینده نگری است یعنی ما فقط به فکر زمان حالمان نباید باشیم بلکه باید مقداری از پولمان را برای رفع نیازهای مختلف در آینده در نظر بگیریم مثلا با جمع کردن پس اندازهایمان روی هم قادر خواهیم بود تا در آینده اقدام به خرید خانه یا خودرو یا هر چیزی که نیاز داشته باشیم کنیم. با توجه به افزایش قیمت ها و تورمی که وجود دارد نگه داشتن پول نقد منطقی نیست و بهتر است پس اندازمان را در جایی مطمئن و سودآور سرمایه گذاری کنیم تا از کم شدن ارزش پولمان در طول زمان جلوگیری کنیم و سرمایه گذاری را می توانیم در بازارهای مختلف مالی انجام دهیم، به طور مثال خانم ها به دلیل علاقه ای که به طلا دارند می توانند مازاد درآمدشان را به خرید طلا اختصاص دهند که در اینصورت هم می توانند از آن استفاده کنند و هم اقدام به پس انداز کرده باشند، یا اینکه می توانیم پولمان را وارد بازار بورس کنیم و اقدام به خرید سهام با ارزش کنیم و از سودهای آتی آن سهم برخوردار شویم یا اینکه پولمان را وارد بازار مسکن کنیم و ملک و زمینی که هم با ارزش هست و هم رو به رشد هست را خریداری کنیم. یا پولمان را در بانک به صورت بلندمدت سپرده گذاری کنیم و خیلی راه های دیگری وجود دارند که می توانیم پس اندازهایمان را به شکل یک سرمایه گذاری در جایی مطمئن وارد کنیم تا با گذشت زمان ارزش پولمان حفظ شود و حتی پولمان را چند برابر کنیم.
پس اگر مازاد درآمد داریم اقتصادی نیست که این پولمان را در کنج خانه نگهداری کنیم زیرا با توجه به تورم و افزایش روزمره سطح قیمت ها اگر پولمان را به صورت نقد نگه داریم با گذشت زمان، هر روز از ارزش آن پولمان کاسته می شود پس باید پولمان را سرمایه گذاری کنیم و هر تصمیمی که برای سرمایه گذاری داریم باید ابتدا دانش آن حیطه که میخواهیم سرمایه گذاری کنیم را داشته باشیم و همین طور اگر علاقه مند به سرمایه گذاری در بازارهای مالی هستیم باید در ابتدا آموزش ببینیم و مهارت پیدا کنیم و سپس اقدام به سرمایه گذاری کنیم به طور مثال اگر قصد ورود به بازار بورس را داریم اول مهارت کسب کنیم بعد پولمان را وارد بورس کنیم و گرنه متحمل ضرر خواهیم شد، اما اگر این سرمایه گذاری با آموزش دیدن و کسب مهارت و استفاده از نظر مشاوران و کارشناسان انجام شود سودهای خوبی را نصیب سرمایه گذار خواهد کرد و سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس که شامل صندوق های سرمایه گذاری می باشد و فرد به طور غیر مستقیم اقدام به سرمایه گذاری می کند که این روش برای کسانی که مهارت و دانش لازم برای ورود مسقیم به بورس را ندارند روش خوبی خواهد بود، یک نوع دیگر از سرمایه گذاری که نیازمند سرمایه ای زیاد نیست سرمایه گذاری روی خودمان می باشد و می توانیم با ماهر کردن خودمان در زمینه ای که به آن علاقه داریم کسب سود کنیم به طور مثال اگر به شغلی خاص علاقه داریم همان مازاد درآمد خود را صرف آموزش دیدن دوره های آن شغل کنیم زیرا مهمترین عوامل موفقیت در یک شغل علاقه و مهارت است. پس سرمایه گذاری یعنی با توجه به سرمایه ای که داریم هوشمندانه رفتار کنیم و همیشه به دنبال باشیم تا بهترین موقعیت و بهترین فرصت و بهترین راه را با توجه به شرایطمان برای ورود سرمایه خود پیدا کنیم.