5
در هر کشوری از یک سو تقاضاهای زیادی برای کالاها وجود دارد و از سوی دیگر این کالاهایی که مورد تقاضا هستند، از طریق افرادی تولید می شوند، یعنی مصرف کنندگان خواستار کالاها هستند و تولیدکنندگان آن کالاها را تولید و عرضه می کنند، جایی که مصرف کنندگان مختلف و تولیدکنندگان مختلف حضور فیزیکی یا مجازی پیدا می کنند تا کالاهای مختلف را خرید و فروش کنند بازار نام دارد. امروزه با گسترش تکنولوژی، بازارها کمی متفاوت تر شده اند و حضور شبکه ی گسترده ی اینترنت و دسترسی راحت همه ی مردم به این شبکه باعث شده است تا بسیاری از بازارها به صورت یک فضای مجازی باشد که این بازارها می توانند بهتر از بازاهای فیزیکی باشند چرا که یک مصرف کننده برای خرید یک کالا در بازارهای فیزیکی که مکان خاصی دارند باید ساعت ها از وقت ارزشمندش را صرف کند تا کالای موردنظرش را پیدا کند اما بازارهای اینترنتی این مشکل را حل کرده اند. در کنار بازار کالاها، بازارهایی هم برای سرمایه گذاری وجود دارند و سرمایه گذاران مختلف در آنها حضور پیدا می کنند، از جمله بازار بورس، بازار مسکن، بازار ارز و بازار طلا. که هر سرمایه گذار با توجه به دانش و مهارت و تخصصی که دارد وارد بازار خاصی می شود.
به دلیل نیازهای گسترده ما انسان ها باید تولید کنندگان مختلفی وجود داشته باشند تا کالاها و محصولات مورد نیاز ما را تولید کنند و با فروش آن ها هم نیاز مردم را برطرف کنند و هم خودشان از این طریق کسب سود کنند پس به طور عامیانه بازار مکانی است که در آنجا تعداد زیادی مرکز خرید و مغازه وجود دارد و فروشندگان آنها کالاهای مختلفی را در ازائ دریافت پول به خریداران ارائه می دهند. پس طبق این تعریف، بازار مکان مشخصی است که در آنجا فروشندگان حضور فیزیکی دارند و خریداران هم با مراجعه به آنها در ازائ پرداخت پول کالاهای مورد نیازشان را تحویل می گیرند. اما همیشه لزوما بازار یک مکان مشخص نیست و همیشه لزوما تنها کالای فیزیکی معامله نمی شود و حضور فروشندگان و خریداران هم الزامی نمی باشد و حتی گاهی خریدار و فروشنده هیچ گونه ارتباط مستقیمی با هم ندارند. در دنیای مدرن امروزی و با پیشرفت تکنولوژی و وجود شبکه ی گسترده اینترنت، خیلی از بازارها دیگر یک مکان فیزیکی مشخصی ندارند یعنی خریدار از طریق اینترنت و به صورت مجازی کالای مورد نظرش را سفارش می دهد و هزینه را پرادخت می کند و تنها از طریق یک واسطه کالایش را دریافت می کند و خریدار هرگز فروشنده را نمی بیند. آنچه در بازار معامله می شود تنها یک کالای فیزیکی نیست بلکه هر چیزی می تواند باشد، می تواند یک خدمت یا حتی پول و دارایی معامله شود.
به طور کلی امروزه بازارهای بسیار متفاوتی به وجود آمده است اما در گذشته تنها یک بازار وجود داشت که آن بازار کالا بود، پس بازار کالا اولین و قدیمی ترین بازاری که از گذشته های خیلی دور وجود داشته است و همین طور در سال های خیلی دور که پول اختراع نشده بود مردم برای رفع نیازهایشان مبادله ی کالا به کالا انجام می دادند یعنی یک کالایی که نیاز نداشتند را به شخصی که نیاز داشت می دادند و به جای آن کالای مورد نیازشان را می گرفتند پس بازار کالا از اولین بازارها می باشد و در آن کالای فیزیکی خاصی معامله می شود مانند بازار پوشاک، بازار موادغذایی و اکثر بازارها در سطح شهر از نوع بازار کالا می باشد. بازار خدمات، که در این بازارها خدمات مختلفی خرید و فروش می شوند مانند بازار تعمیرات موبایل یا کلاس های مختلف آموزشی. بازار پول، که این بازار شامل بانک های مختلف است و خریدار و فروشنده پولشان را معامله می کنند یعنی مشتری پولش را تحویل بانک می دهد و با سپرده گذاری نزد بانک سود سپرده دریافت می کند. بازار طلا ، که در این بازار طلافروشان در ازای دریافت پول، طلا یا سکه به خریدارن می دهند و در این بازار طلا و سکه معامله می شود. بازار ارز، که در این بازار صرافان در ازائ دریافت پول به مبادله ارز یک کشور با مقدار معادل ارز کشور دیگر می پردازند، پس در این بازار ارزهای مختلف معامله می شوند. بازار بورس، بازاری است که در آن خریداران در ازای پرداخت پول سهام شرکت های مختلف را به شکل اوراق بهادار خریداری می کنند، پس در این بازار اوراق بهادار معامله می شود و در آخر بازار مسکن، که در این بازار خریداران در ازائ پرداخت پول، زمین یا ملک خریداری می کنند. پس اگر بخواهیم بگوییم بازار کجاست؟ باید بگوییم بازار مکانی مشخص یا مجازی می باشد که در آن خریدار و فروشنده به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با هم در تعامل هستند و هر چیزی اعم از کالا، خدمت، پول، طلا، دلار، مسکن و اوراق بهادار را معامله می کنند و هدفش رفع نیازهای مختلف خریداران و ایجاد بستری مناسب برای سود دهی به فروشندگان می باشد. البته در بازارهای مالی شامل بازار طلا، بازار دلار، بازار مسکن و بازار اوراق بهادار، کسی قادر خواهد بود سود کند که با علم و دانش و آگاهی و مهارت وارد بازار شده باشد.
در کنار بازار کالا و خدمات و انواع مختلف بازارهای مالی که کاملا قانونی هستند و به عبارتی بازار خوب هستند بعضی بازارها هم وجود دارند که غیرقانونی هستند و به عبارتی بازار بد هستند، بازار سیاه بازاری است که در آن کالاها و اجناس غیر قانونی مانند مواد مخدر و اسلحه و کالاهایی از این قبیل خرید و فروش می شوند، حتی بعضی از کالاهای ضروری نیز بازار سیاه دارند و در این بازار خرید و فروش می شوند مانند انواع داروهای بیماری های خاص و… بازار سیاه همانطور که از نامش پیداست اثرات بدی بر اقتصاد کشور و جامعه وارد می کند و قیمت ها در بازار سیاه قیمت های واقعی نیستند بلکه اجناس یا کمتر از قیمت واقعی شان معامله می شوند یا بیشتر. حالا ما مردم تا جایی که می توانیم نباید از کالاها و اجناس موجود در بازار سیاه خریداری کنیم زیرا این کالاها به دلیل ماهیت قاچاقی که دارند طبیعتا محصولات با کیفیت و مرغوب نیستد و اگر هم باشند با قیمت هایی خیلی زیادتر معامله می شوند.
پس علاوه بر بازار کالاها که هدفشان پاسخگویی به نیازهای ما است، برای مازاد درآمدمان یا پس اندازمان هم بازارهایی وجود دارند که اگر با دانش و علم در آن بازارها سرمایه گذاری کنیم می توانیم سودهای خوبی به دست آوریم که برای دستیابی به این علم و دانش باید ابتدا مهارت های لازم را آموزش ببینیم و در آن بازار مالی ماهر شویم و اگر بدون آموزش، دانش و مهارت لازم مختص هر بازار به آن بازار وارد شویم و مازاد درآمدمان را که به سختی و با مدیریت هزینه هایمان جمع کرده ایم وارد آن بازار کنیم ممکن است به خاطر بیسوادی و نداشتن علم مختص همان بازار، نه تنها سود کسب نکنیم بلکه همان پس انداز و سرمایه خود را از دست بدهیم پس مهمترین گام برای ورود به یک بازار مالی داشتن علم و دانش و مهارت است، در اینصورت می توانیم سرمایه گذاری موفقی داشته باشیم. پس همانطور که گفته شد هدف بازار علاوه بر رفع نیازهای مختلف مردم، ایجاد بستری برای کسب سود نیز می باشد.